Omgeving

Nationaal park Lauwersmeer, Werelderfgoed Waddenzee en Dark Sky gebied.

In het Noorden van Nederland, op de grens van Groningen en Friesland ligt het Nationaalpark Lauwersmeer. Sinds 2016 heeft het gebied de kwalificatie Dark Sky gebied gekregen omdat er heel weinig lichtvervuiling is. Bij helder weer is er een fantastische sterrenhemel te zien.
Het is een belangrijk gebied voor vele soorten trekvogels. Het droogleggen van de zeebodem in 1969 heeft ervoor gezorgd dat er een uitzonderlijk natuurgebied is ontstaan. De afwisseling van zoet en zout water, bos, klei, zand en graslanden trekken vele vogelsoorten aan. Sinds kort broeden er ook zeearenden.
In het Nationaal Park Lauwersmeer zijn rust en ruimte nog heel gewoon. Hier kun je nog genieten van echte stilte, je verbazen over die prachtige en altijd veranderende Hollandse wolken en je verwonderen over de enorme vogelrijkdom en kleurrijke plantengroei.

Het Lauwersmeer staat in de top 20 van de mooiste meren van Europa. Als reden wordt genoemd het uitgestrekte landschap, de bijzondere flora en fauna, vele soorten trekvogels en de ligging aan de Waddenzee.
De haven van Lauwersoog heeft een eigen visafslag en biedt plaats aan 150 vissersschepen.

In 2009 is de Waddenzee uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Het is een gebied met een natuurwaarde die uniek is in de wereld. Eb en vloed wissen elkaar elke zes uur af, waardoor het landschap steeds anders is. Het is en leefgebied voor meer dan 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten en een onmisbare tussenstop voor miljoenen vogels tijdens hun trektocht. 

Klik hier voor de belevingstocht van Lauwersoog

fint logo extra

Nationaal Park Lauwersmeer vanuit de lucht